torsdag 14 augusti 2008

Försöksdesign del 3: Blodsocker och koncentrationsförmåga

Försksdesignkursens paradmoment är ett försök som vill besvara frågorna:
  • Hur påverkar frukost koncentrationsförmågan?
  • Är godis eller frukt bäst för att hålla koncentrationsförmågan hög?
Som testparameter (det vi testar på) använde vi blodsocker. Blodsockret är en av de viktigaste faktorerna som påverkar koncentrationsförmågan. Högt blodsocker gör en pigg, lågt gör en trött. Allra bäst är att ha ett "lagom" högt blodsocker.

För att besvara på frågorna ovan ställde åtta försökspersoner upp på ett försök:
  • Fyra personer fick frukost, fyra blev utan frukost
  • Fyra av de åtta försökspersonerna fick godis till mellanmål, de andra fyra frukt
Försöket pågick hela dagen och de som inte var försökspersoner arbeta hårt med att testa försökspersonernas koncentrationsförmåga och blodsockernivå.















Försöksområdet. Försökspersoner (i vanliga kläder) tar det lugnt i sina stolar efter frukosten och blir uppassade av provtagarna (i labbrockar).




















För att kunna besvara frågeställningarna behövde vi ta test på blodsocker...




















... och koncentrationsförmåga




















Försökspersonerna fördrev väntetiden på olika sätt, här med en bok.




















Maja förbereder mellanmålet.
















Provtagning på gång för fullt!
















Vid sidan om försöket pågick djupa samtal om studieval och utbildningsvägar.




















Test av blodglukos.

Inga kommentarer: