torsdag 14 augusti 2008

Försöksdesign del 2: Ananas och gelatin

Nästa steg i försöksdesignutbildningen var att designa helt egna, vetenskapligt korrekta, försök! Frågeställningen serverades av Johan och Maja, som har en särskild förkärlek för ananas och gelatintårtor (och särskilt i kombination). Tyvärr har de inte lyckats återfinna någon gelatintårta med ananas... varför?

Sommarforskarskolans kluriga och duktiga elever gav sig iväg till labbet för att ta reda på svaret på denna fråga!















Efterforskningar och planering av försöken är första steget i arbetet att besvara frågeställningen.















Med internets hjälp lyckades eleverna identifiera en möjlig orsak till att kombinationen gelatin och ananas inte är så särskilt lyckad...















Olika frukter testades... men man äter självklart inte på labb!




















Frukten bereddes på olika sätt: mosades, kokades m.m.















Det är viktigt med negativa och positiva kontroller, för att inte riskera att slumpen blandar sig i resultaten, något som de duktiga eleverna tog fasta på.

Inga kommentarer: